fbpx

Norveç’te çeşitli iş kollarında 25 bin işçi greve çıktı

Paylaş

Norveç’te gıda fabrikaları, metal sanayi, feribot taşımacılığı gibi çeşitli sektörlerdeki yaklaşık 25 bin işçi toplu sözleşmede ücret zammı anlaşmazlığı nedeniyle iş bıraktı.

Norveç’te bu yılki toplu iş sözleşmesi döneminde, işçi ve işveren örgütleri arasında yapılan görüşmelerde bir sonuca varılmadığı için LO ile YS işçi konfederasyonlarına üye 25 bin işçi, bugün 06.00’dan itibaren greve çıktı.

Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) 25 sendika ve 970 bin üyesiyle Norveç’in en büyük konfederasyonu. Mesleki Sendikalar Merkez Konfederasyonu (YS) ise 13 sendika ve 219 bin 700 üyeye sahip.

Bu yıl sadece ücretlerin görüşüldüğü ara müzakereler çerçevesinde LO ve YS ile işveren örgütü NHO arasında devam eden görüşmelerde 30 Mart’ta kesinti yaşandı. Tarafların 14 Nisan’da arabulucuda başlayan görüşmesinde de bir anlaşmaya varılmadığı için her iki konfederasyona üye yaklaşık 25 bin işçi bu sabah iş bıraktı.

LO’nun örgütlü olduğu Ringnes, Hansa ve Mack gibi bira fabrikaları, Coca Cola ve diğer bazı sektörlerdeki fabrikaların yanı sıra borsa şirketi Orkla, gıda sektörü ve Aker Solutions, Hydro Aluminium Karmøy, Hydro Sunndalsøra, Aibel ve Kaefer gibi yan sanayi şirketleri, ayrıca feribot taşımacılığı da greve çıkacak yerler arasında.

Ayrıca IKEA’nın Oslo’daki bazı depolarında da işçiler iş bırakacak.

“20 YIL SONRA İLK KEZ”

Öte yandan dün LO başkanı ve NHO başkanının katıldığı bir basın toplantısı yapıldı. NHO Başkanı Ole Erik Almid, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana neden ilk kez ara görüşmelerde genel grev yapıldığını söyleyerek sendikaları suçladı. LO Genel Başkanı Peggy Hessen Følsvik ise “Arabulucuda masaya konulan öneri yeterli değildi. LO’nun temel talebi, üyeleri için daha fazla satın alma gücü ve düşük ücretliler için bir destek. NHO taleplerimizi reddetmeyi seçti ve bu nedenle ülkeyi greve gönderdi. Satın alma gücünü artırmayacak bir anlaşmaya evet diyemezdik. Bu nedenle şu anda grevdeyiz. Greve gitmek zorunda kalmak elbette üzücü. LO, 20 yıldır ilk kez çatışmaya girdi” dedi. Følsvik, yöneticilerin yüksek maaş ve ikramiyelerine de dikkat çekti.

SATIN ALMA GÜCÜNÜ KORUMAK İÇİN EN AZ YÜZDE 5

Teknik Hesaplama Komitesine (TBU) göre Norveç’te geçen yıl ücretlerde yüzde 4.1, fiyatlarda ise yüzde 5.8 artış yaşandı. LO, bu yılki ücret görüşmelerinde, satın alma gücünün artırılmasının ana talepleri olduğunu açıkladı ve 2023’te ücretlerin, fiyatlardan daha fazla artması için en az yüzde 5 ücret artışı olması gerektiğini kaydetti.

Norveç’te 450 bin Norveç Kronu (nok) maaş olan bir çalışan için yüzde 5, yıllık maaşa 22 bin 500 nok veya ayda yaklaşık 1900 nok artış anlamına geliyor.

Bu arada taleplerin kabul edilmemesi halinde LO, grevi adım adım genişleteceğini açıkladı. Yapılan açıklamada cuma gününden itibaren toplamda 38 bin LO üyesinin grevde olacağı belirtildi. LO Başkanı Følsvik “Ne kadar sürerse sürsün greve devam etmeye hazırız. Bu grevin önemli sonuçları olabilir. Çok kısa sürede bir çözüme ulaşabilmek için gerekeni yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

YS ise bugün 1500 üyesini, cuma gününden itibaren de ise 460 üyesini daha greve çıkaracağını duyurdu.

Kaynak: Evrensel