fbpx

Fransa’da emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı eylemler sürüyor

Paylaş

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkartan “Emeklilik reformu yasası”nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmasına tepkiler sürüyor.

Ülke genelinde belirli alanlarda halk eylemlerine devam ediyor. Eylemlere gençlerin katılımı yoğunlukta. Strasbourg’ta bine yakın genç tencere ve tavalarla Broglie meydanında eylem düzenledi.

MACRON’DAN YASAYI “REFAH ARTACAK” DİYE SAVUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ulusa sesleniş konuşmasında, düzenlemenin gerekli olduğunu savunarak “Herkesin emekliliğini garanti altına almak için bu değişikliklere ihtiyaç vardı.” dedi. Macron, daha fazla çalışmanın tüm ülke için daha fazla “refah” oluşturacağını savundu. Macron, konuşmasının, protesto ve grevler döneminden uzaklaşmasına yardımcı olacağını umduğunu kaydetti.

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen eylemlerde 1000’den fazla kişi gözaltına alındı. Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, dün yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, dün yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Söz konusu yasa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 

Kaynak: EVRENSEL – Fransa