fbpx

Fransa’daki sendikalar, Macron’un emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor

Paylaş

Fransa’da sendikalar, emeklilik yaşını 64’e ve prim ödeme süresini 43 yıla çıkaran yasa tasarısına karşı 19 Ocak’ta grev yapma kararı aldı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan, emeklilik yaşını 64’e ve prim ödeme süresini 43 yıla çıkaran yasa tasarısına karşı sendikalar 19 Ocak’ta grev yapma kararı aldı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, yeni “emeklilik reformunun” içeriğini bir basın toplantısı ile açıkladı ve emeklilik yaşını 64’e çıkaracaklarını duyurdu.

43 yıl prim ödeme zorunluluğu geliyor

Mevcut emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e ulaşacağını anlatan Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödemiş olmak gerekeceğine işaret etti.

Bazı mesleklerdeki yıpranma payının göz önünde bulundurulacağını söyleyen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.

Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85’ine yükseltileceğini, böylelikle, en düşük emekli maaşının aylık yaklaşık 1200 avro olacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de, “emeklilik reformunun” gerekçesini, “2030’da 17,7 milyar avro getirecek” sözleriyle açıkladı. 

Grev ve eylem çağrısı

Çalışma yaşamını 1700’lü yıllara geri götürecek yasa tasarısına karşı ortak açıklama yapan CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, UNSA, FSU ve Solidaires sendikaları, 19 Ocak Perşembe günü bir günlük grev ve eylem çağrısında bulundular.

Paris Bourse du Travail’de düzenlenen basın toplantısında CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger tarafından okunan ortak açıklamada, “Bu reform tüm çalışanları, özellikle de erken çalışmaya başlayanları, en güvencesiz olanları ve yaşam beklentisi nüfusun geri kalanından daha düşük olanları sert bir şekilde vuracaktır” denildi. 

Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 79’u yasal emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkıyor.

Kaynak: Evrensel.net