fbpx

Paris’te “X”lenen Kürtler

Paylaş

Ne çok gider olduk Paris’e… Her gidişimiz acı, hüzün, öfke…

Sabahın ilk ışıkları ile Avrupa’nın her yerinden geliyor, birbirimize ekleniyor birbirimizi tamamlıyoruz. Yer yer engellemelere rağmen…

Dokundukça yara kanıyor, gözyaşları akıyor. Hayır, hayır akan gözyaşı değil insan seli, ölmeye tahammülüz kalmamış.

Kürt özgürlük hareketinin öncüleri eşit ve özgür yaşamı inşa etmek için çabalarken, yaşa(t)mak isterken delice, Paris’in göbeğinde ölmek zor geliyor.

Place de la République’te (Cumhuriyet Meydanı’nda) adım atacak, nefes alacak yer kalmıyor.

Dilden dile aktarılıyor gerçekler, herkes biliyor.

Acı, öfke, hüzün herkese pay ediliyor meydanda, fazla geliyor. Paris’e de ağır geliyor, bu duyguları tüm Paris’e paylaştırmak istercesine usul usul yağan yağmurundan anlıyoruz. Fransız halkının sokak aralarında toplaşıp pankartları, renkleri, öfkeleri, sloganları ile gelip aramıza katılmalarından biliyoruz.

Diktatör devletler kan-ölüm-ırkçılıkla besleniyor. Hedef tahtasına çevrilen Paris’in Kürtlerine saldırı bu defa da “ırkçı saldırı” örtüsüyle kapatılmak isteniyor.

Ama halklar dayanışma ile bu oyunu bozuyor, bozacak. Öfke büyüdükçe direniş de büyüyecek. Direniş büyüdükçe gerçekler de gün yüzüne çıkacak, karanlıkta saklanamayacak.

Fransız devleti en az bizim kadar biliyorlar gerçekleri, ne de olsa “suç ortağı”. 2013’teki Paris katliamının tüm bağlantıları, delilleri, failleri, azmettiricileri ortada olsa da Fransa devleti susmayı, katliamın üstünü kapatmayı tercih etti.

Ve bugün 9 Ocak Paris katliamının 10. yılında, henüz öncekinin acısı, öfkesi tükenmeden ikinci kez hedef oldu Paris Kürtleri…

Tesadüf mü? Asla!

Kader hiç değil.

Peki ne istiyorlar Kürtlerden? Dertleri ne?

Açık açık Kürtler hedef alınmışken neden bunun üstü örtülmek, sıradan bir ıkçı saldırıymış gibi gösterilmek isteniyor?

O mahallede her milletten insan yaşıyorken psikopat bir ırkçının sadece Kürt Derneği ve işyerlerinin seçmesi tesadüf sayılabilir mi?

Daha neyin ne olduğu anlaşılmadan Fransa İçişleri Bakanının katliamı “cinayet”, saldırganı “psikopat bir ırkçı” olarak tanımlaması hangi akla sığıyor?

Hemen ardından “Deli raporu”yla serbest bırakılmak istenmesi akıl kârı mı?

Paris’te “X”lenen Kürtler

Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta Alevilerin evlerine yapılan X işareti ne ise Paris’in göbeğinde Kürtlere derneğine ve işyerlerine yapılan da o’dur. Önceden belirlenmiş, “X”lenmiş Kürtlere ait işyerleri ve Kürt Kültür Merkezine saldırı gerçekleştiriliyor. Bunlar münferit bir “ırkçı psikopat” marifetine indirgenemez.

Fransız devleti gerçekleri gizlemek istese de Kürt halkı ve dostları neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Bu yüzden Fransız halkı ilk andan itibaren Kürtleri yalnız bırakmadı, “talepleriniz taleplerimizdir” dedi

Fransa devletinin orantısız güç kullanımıyla Kürt halkını bastırma, sindirme, cinayetleri örtbas etme oyunu Kürlerin ve dostlarının direnişiyle bozuldu. Bugün tüm dünya katliamın basit bir ırkçı cinnet / cinayet olmadığını biliyor.

Fransa’nın komünistlerinden sosyalistlerine, feministlerinden demokratlarına çok geniş bir kesim Kürtlere yönelik bu katliamlar zincirinin açığa çıkması ve sorumluların yargılanması için açıklama yaptı. Olayın üzerini kapatmak isteyenlerin hesap etmedikleri bir şey vardı ki bu her zaman masa başında yapılan hesapları bozmuştur bugüne kadar; Devletlerin vicdansızlıklarına ve kirli işbirliklerine karşın halkların güçlü bir enternasyonalizmi ve dayanışması var.

Paris katliamlarının sıradan bir cinayet olmadığı kabul edilene ve arkasındaki güçler açığa çıkartılıp hesap sorulana kadar bu ortak mücadele sürecek.

Ne yaparsanız yapın gerçekler karanlıkta kalmayacak, güneş balçıkla sıvanmayacak ve tüm sorumlular mutlaka halkalara hesap verecek.

Anılarına saygı ve minnet ile…

Jin, Jiyan, Azadî!

09.01.2023