fbpx

Fransa’da grev ve eylemler 200 merkeze yayıldı

Paylaş

Fransa’da ücret artışı talebiyle haftalardır grevde olan TotalEnergies işçilerinin grevi, CGT dışındaki diğer iki sendikayla yapılan anlaşmanın yanısıra, grev kırıcılar ve zorla çalıştırma (depolara el koyma) saldırganlığıyla kırılmaya çalışılırken enerji işçilerinin bugün için yaptığı grev çağrısı yankı buldu. 200 merkezde iş bırakma, blokaj eylemleri, yürüyüşlerle krizin, savaş politikalarının ve pandeminin faturasının patronlara ödetilmesi istendi.

Avrupa halkları neoliberal sömürü ve emperyalist güçler arasındaki tepişmenin faturasının kendilerine ödetilmesine karşı birçok ülkede ayakta, Fransa’daysa bugün greve gittiler. Ülkede akaryakıt işçilerinin haftalardır devam eden grevi hayatı belirgin bir şekilde etkilerken, yüz binlerce işçi-emekçi ve öğrenci de hayat pahalılığına, düşük ücretlere karşı greve gitti. Birçok noktada blokaj eylemleri yapıldı ve polis biber gazıyla, plastik mermiler saldırarak, gözaltı yaparak kitleyi dağıtmaya çalışsa da direnişler gün boyu kararlılıkla sürdü.

Fransa’da Macron hükümetinin enerji işçilerine yönelik saldırgan tutumu halkta tepki yaratmıştı. İşçilerin örgütlü olduğu Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) bütün sektörleri greve ve sokak eylemlerine çağırmasına yanıt bugün verildi. Eğitimcilerden ulaştırma-demiryolu işçilerine, öğrencilerden reaktör işçilerine, göçmen işçilere kadar pek çok sınıf katmanı ve toplumsal kesimin katıldığı grev ve eylemler ülkenin birçok merkezine yayıldı. Sendikalar 150 noktaya çağrı yapmıştı, fakat öğrencilerin de katılımıyla eylem noktaları 200’e çıktı.

Pek çok işkolunda katılım oldu

Grev nedeniyle Paris’teki metro trenlerin üçte biri iptal edildi. İşçiler en düşük ücretin 2000 euro olmasını, tüm çalışanlara 500 euro net zam yapılması ve ücretlerin enflasyona endekslenmesini istiyor. İşçilerin yarın da grevi sürdürmesi bekleniyor.

Fransa’nın son zamanlardaki güç gösterilerinin öne çıkan nükleer santrallerde de grev gerçekleştirildi. 18 nükleer santralden 10’unda grev devam ederken bazı reaktörler durdurulmak zorunda kaldı. Buralardaki grevin ciddi bir elektrik sıkıntısına neden olacağı belirtiliyor.

Eğitim emekçileri ve öğrenciler de grevin önemli bir parçası oldu. Aralarında meslek lisesi öğretmenlerinin de olduğu greve binlerce eğitimci katıldı. Eğitimciler, hükümetin hazırladığı yeni “meslek reformu” paketiyle meslek eğitiminin patronların insafına bırakıldığını belirtiyor.

Lise ve üniversite öğrencileri de boykot ve blokajlarla büyük oranda eylemlere katılıp polisle çatışmaya girdiler.

Öte yandan göçmen işçileri temsil eden kurumlar da “kağıtsız işçilere” talepleri için mücadeleye katılma çağrısı yapıldı.

Talepler

Grev ve yürüyüşlerde öne çıkan talepler asgari ücretin artırılması, ücretlerin enflasyona endekslenmesi, işyerlerinde personel sayısının arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile zenginlere servet vergisi.

Zorla çalıştırma saldırganlığına karşı…

Grevde hükümetin ücret artışı talebiyle haftalardır grevde olan enerji işçilerine yönelik saldırgan tutumu tetikleyici oldu. Hükümet dün ülkedeki benzin istasyonlarında oluşan uzun kuyrukları bahane ederek iki bölgede akaryakıt deposuna el koyma kararı almış, bu grev kırıcı tutum -zorla çalıştırma-işçilerle olan gerilimi arttırmıştı.

Euronews Türkçe’de habere göre özellikle CGT sendikası iktidarın bu kararına ateş püskürürken; Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, geri adım atmayacaklarını belirterek, benzin istasyonlarının önündeki kuyruklar devam ettiği için daha fazla akaryakıt deposuna el konulabileceği uyarısında bulundu.

İçişleri Bakanı’ndan patronlara çağrı

Diğer yandan İçişleri Bakanı Gerard Darmanin ise patronlara çağrı yaparak ücretlerin iyileştirilmesini istedi. İşçiler ise asgari ücretin artırılması için ısrarlılar.

Kaynak: Alınteri