fbpx

Ölümcül sel suyu ‘tsunamisi’ İtalyan kasabalarını silip süpürüyor

Paylaş

İtalya’nın orta kesimindeki Marche bölgesinde şiddetli sele neden olan ve politikacıları genel seçimlerden bir hafta önce nihayet iklim krizi konusunu gündeme getirmeye zorlayan dramatik fırtınaların ardından en az 10 kişi öldü, dört kişi de kayıp.

“Kıyamete” benzetilen olaylarda düzinelerce kişinin çatılara ve ağaçlara tırmanarak canlarını kurtardığı bildirildi. Elli kişi hastanede tedavi altına alındı.

Corriere della Sera’nın haberine göre Perşembe günü öğleden sonra bölgeyi şiddetli yağmur vurmaya başladı, sokaklar nehirlere dönüştü ve en kötü etkilenen kasaba olan Cantiano’ya birkaç saat içinde 420 milimetre yağmur düştü, bu miktar 2021 yılı boyunca kasabaya düşen miktarın yarısı kadardı.

Bir jeolog olan Mario Tozzi, La Presse’ye yaptığı açıklamada, üç saat içinde bölgeye altı aylık yağmurun düştüğünü söyledi.

Bölgenin başkenti Ancona ve çevresindeki bölgeler de kötü etkilendi.

Merkez sol Demokrat Parti’den yerel meclis üyesi Manuela Bora, “Bu bir trajedi,” dedi. “Ancak hiçbir uyarı yoktu, bu da bizi suskun bırakıyor – bu kadar şiddetli yağmura hazırlıklı değildik. Dün başladı ve akşam 9 gibi fırtınaların yol açtığı felaketi görebileceğiniz videolar alıyordum. Ancona şehrinde durum şu anda biraz daha kontrol altında ama bazı kasabalarda durum çok ciddi, adeta bir kıyamet gibi.”

Castelleone di Suasa Belediye Başkanı Carlo Manfredi Cuma sabahı Rai News’e yaptığı açıklamada kurtarma ekiplerinin hala sekiz yaşındaki bir çocuğu aradıklarını söyledi.

“Dün gece annesini canlı bulduk” dedi. “Suyun geldiğini gördüğünde arabasındaydı ve diğer kollarında çocukla birlikte dışarı çıktı. Ama sonra sürüklenip gitmişler.”

17 yaşındaki bir kız ve annesinin Senigallia kasabası yakınlarında bölgeden arabayla kaçmaya çalışırken sel sularına kapıldıklarına inanılıyor.

İtalya’da 25 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından ulusal iktidarın eşiğine gelen aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisi tarafından yönetilen kentin valisi Francesco Acquaroli, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Mario Draghi’den dayanışma telefonları aldığını söyledi. “Yaşananların acısı derin, ancak Marche toplumu güçlüdür ve nasıl tepki vereceğini bilecektir” dedi.

İtalya’nın başbakanı olabilecek İtalya’nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni, olaydan etkilenenlere “tam dayanışma” teklif etti.

İklim krizi, bilim insanlarının Ağustos ayında başlattığı ve 120.000’den fazla kişinin imzaladığı bir dilekçeyle siyasetçileri konuyu öncelik haline getirmeye çağırmasına rağmen, seçimlerden önceki tartışmalarda büyük ölçüde yer almadı.

Merkez sol Demokrat Parti lideri Enrico Letta Cuma günü yaptığı açıklamada yaşanan trajedi nedeniyle seçim kampanyasını askıya aldığını duyurdu ve “hayrete düştüğünü ve nutkunun tutulduğunu” sözlerine ekledi.

“İklim değişikliğiyle mücadelenin birinci öncelik olmadığını nasıl düşünebilirsiniz?” dedi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Başkanı Francesco Rocca da Twitter’da “aşırı hava olaylarının artmasından büyük endişe duyduğunu” yazdı.

İtalya’nın en uzun nehri olan Po, bu yıl son yetmiş yılın en kötü kuraklığını yaşadı. Temmuz ayı başlarında, Dolomitler’deki Marmolada dağının kuzey tarafındaki bir buzuldan kopan büyük bir buz kütlesinin ölümcül bir çığa neden olması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Guardian