fbpx

DİSK: 21. yüzyılda insan kaçakçılığına karşı mücadelemiz sürecek

Paylaş

Belçika’nın Antwerp kentinde göçmen işçiler insan kaçakçılığından ve emek sömürüsünden mağdur oldu. Çoğunluğu Türkiye’den giden işçiler, hakları için mücadele ediyor.

Türkiye, Ukrayna, Bangladeş, Filipinler gibi ülkelerden Avrupa’nın en önemli liman kentlerinden biri olan Antwerp’e giden işçiler bir süre sonra aldatıldıklarını fark ettiler.

Çok sayıda kalifiye işçi, IREM-Ponticelli şirketi tarafından ve taşeron şirketler aracılığıyla Borealis kimya fabrikasında çalışmak üzere farklı ülkelerden Belçika’ya getirildi. Ancak bir süre sonra işçiler kendileriyle yapılan sözleşmelerin geçersiz ve ilgili evrakların sahte olduğunu fark ettiler. Üstelik işçilere söz verilenden çok daha düşük maaşlar ödendi.

İşçiler düşük ücretler, kötü koşullar ve uzun çalışma saatleriyle karşı karşıya kaldı. Üstelik son 3 aydır maaşları ödenmiyor. Çalışma izinleri olmadığı için başka işlerde çalışamıyorlar. Şirketin kiraladığı evlerden çıkmaya zorlanan işçiler barınma sıkıntısı da yaşıyor.

Flaman mahkemesi durumun bir insan kaçakçılığı vakası olduğunu tespit etti. Ancak, yaklaşık 200 işçi, gerekli gıda ve barınma benzeri sosyal yardımları alamıyor. İşçiler Belçika’da, aileleri ise Türkiye’de zor durumdalar.

Daha önce Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde karşılaştığımız sorunların benzerine bu kez Avrupa’nın merkezinde, büyük sermayeli bir şirkette tanık oluyoruz.

Farklı ülkelerden gelen işçiler bir aydır Belçika’da eylemler düzenlerken hukuk mücadelesi de devam ediyor. DİSK olarak konunun takipçisi olarak mağdur edilen işçilerle, Belçika sendikalarıyla ve Belçikalı hukukçularla irtibat halinde olmaya devam edeceğiz. Konuyu ilgili bakanlıklara ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gündemine taşıyacağız.

DİSK olarak, işçilerin ve ailelerinin daha fazla mağdur edilmesine, emeklerinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Bu sömürü ve kaçakçılık zincirinde rolü olan bütün şirketler yasalar karşısında hesap verene kadar, bu insan kaçakçısı anlayışla mücadeleyi sürdüreceğiz.

Kaynak: DİSK