fbpx

Almanya, Rus şirketi Rosneft’e kayyum atadı

Paylaş

Almanya, enerji arz güvenliği önündeki tehditleri gerekçe göstererek Rus Rosneft şirketinin çoğunluk hissesine sahip olduğu Schwedt petrol rafinerisini kayyum yönetimine devretti.

Federal hükümet, Rus enerji şirketi Rosneft’in ülkede kurulması için kayyum atadı. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ham petrol ithalatçıları Rosneft Germany ve RN Refining & Marketing GmbH’nin Federal Ağ Ajansı (BNetzA) yönetimine devredildiği belirtiliyor.

Berlin için önemli bir dizel ve benzin tedarikçisi olan Schwedt’teki PCK rafinerisi de Federal Ağ Ajansına devredildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rosneft Almanya’nın ülkenin petrol işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğu ve Almanya’nın en büyük petrol işleme şirketlerinden biri olduğu ve kayyum atanmasının enerji güvenliği tehdidine karşı bir adım olduğu vurgulandı.

Duyuruda, Başbakan Olaf Scholz, Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ve Brandenburg Şansölyesi Dietmar Woidke’nin bugün yerel saatle 13.30’da Rosneft Almanya’nın geleceğine ilişkin paketin ayrıntılarını açıklayacakları belirtildi.

Enerji Güvenliği Yasası, federal hükümete, enerji güvenliğini sağlamak için kritik şirketler için kayyum atama yetkisi verdi.

Rosneft, Almanya, Berlin-Brandenburg bölgesi ve batı Polonya’ya benzin, dizel ve gazyağı tedarik etmek için önemli olan Schwedt’teki PCK rafinerisinin yüzde 54,7’sine sahip.

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde ham petrolünün yüzde 35’ini Rusya’dan alan Almanya, bu yıl sonuna kadar Rus petrolünden bağımsız olmak istiyor.