fbpx

Ermenistan: Saldırılar devam ediyor

Paylaş

Rusya Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki gerilimle ilgili olarak dün sabah ateşkes girişimde bulunmuştu. Ancak Ermenistan’a göre Azerbaycan ordusunun saldırıları devam ediyor. Öte yandan Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya, sınırdaki operasyonun amacının Ermenistan’ı barışa zorlamak ve Azerbaycan-Ermeni sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturmak olduğunu yazdı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aram Torosyan dün yaptığı açıklamada, yerel saatle saat 14:00 itibariyle Ermenistan-Azerbaycan sınırının bazı bölgelerinde durumun son derece gergin olduğunu söyledi.

Torosyan “Bombardımanın yoğunluğundaki önemli azalışa rağmen, Azerbaycan ordusu Nerkin Hand, Verin Shorzha, Artanish ve Sotk yönünde ilerleme girişimlerine devam ediyor” dedi.

Torosyan, sivil altyapının da Azerbaycan birlikleri tarafından hedef alındığını, saldırıda sivillerin yaralandığını söyledi. Açıklamaya göre Savunma Bakanlığı, Ermeni askerleriyle ilgili Azerbaycan Telegram kanallarında yayınlanan videoları detaylı olarak inceliyor. Bunlarla ilgili ek açıklamalar da olacak.

Rusya sabah saatlerinde yaptığı açıklamada taraflara ateşkes çağrısında bulunmuştu. Ancak Ermenistan tarafından gelen açıklamalara göre ateşkes sağlanmış değil.

Ermenistan Azerbaycan’ın dün gece üç bölgede topçu saldırısı başlattığını, 49 askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Azerbaycan ise yükselen tansiyonla ilgili Ermenistan’ı suçluyor.

Bu arada Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya, sınırdaki operasyonun amacının Ermenistan’ı barışa zorlamak ve Azerbaycan-Ermeni sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturmak olduğunu yazdı

Öte yandan Ermenistan-Azerbaycan arasında 2020’deki savaş öncesinde diyalog çabalarına öncülük eden Minsk grubunun Rusya temsilcisi Yerevan’da, ABD temsilcisi ise Bakü”de temaslarda bulunuyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Parlamento’da yaptığı konuşmada “9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamayı değiştiren Azerbaycan, Ermenistan topraklarında bir koridordan bahsediyor” dedi.

Paşinyan, “Biz kimseye Ermenistan Cumhuriyeti topraklarından bir koridor sağlamayacağız, ancak tüm bölge ülkelerine Ermenistan Cumhuriyeti toprakları üzerinden yol vermeyi kabul ediyoruz, Azerbaycan da bu yolu kullanabilir. 9 Kasım tarihli üçlü açıklamada açıkça belirtilmiş olup, 9. paragrafın ilk cümlesi blokajın kaldırılması, bölgedeki ekonomik ve ulaşım iletişimlerinin, güzergâhların ve bağlantılarının açılması ile ilgilidir. 11 Ocak 2021 tarihli üçlü deklarasyonla konu netleştirildi ve 9 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyonun 9. maddesinin uygulanması için ne gibi adımlar atılması gerektiği kaydedildi” dedi.

(Agos: Ermenistan Kamu Radyosu, BBC)