PRO ASYL, AfD’nin Sachsen-Anhalt’ta iktidara gelmesi halinde sınır dışı gözaltılarının genişletilmesi, mültecilerin merkezi kamplarda tutulması ve sosyal haklarının kısıtlanması riski bulunduğunu açıkladı.
Almanya’da mülteci hakları örgütü PRO ASYL, 6 Eylül’de yapılacak Sachsen-Anhalt eyalet seçimleri öncesinde AfD’nin göç ve iltica programını inceleyerek, eyaletin mülteci haklarının sistematik biçimde sınırlandırıldığı bir “test laboratuvarına” dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Son Infratest dimap araştırmasında aşırı sağcı AfD yüzde 42 ile açık ara birinci görünürken CDU yüzde 22’de kaldı. Anket AfD’ye tek başına çoğunluk vermiyor ve seçim sonucu henüz belli değil. Sachsen-Anhalt AfD teşkilatı, eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından 2023’ten bu yana “tespit edilmiş aşırı sağcı oluşum” olarak sınıflandırılıyor.
AfD 300 sınır dışı gözaltı yeri istiyor
AfD’nin seçim programında “180 derecelik göç politikası değişikliği” ve bir “sınır dışı ve remigrasyon atağı” öngörülüyor. Parti, sınır dışı edilmesi kararlaştırılan kişiler için gözaltı kapasitesini büyük ölçüde artırmayı, özel bir sınır dışı birimi kurmayı ve eyalet düzeyinde daha fazla sınır dışı uçuşu organize etmeyi hedefliyor.
PRO ASYL’a göre AfD’nin ilk 100 günlük planları arasında en az 300 sınır dışı gözaltı yeri oluşturmak da bulunuyor. Sachsen-Anhalt yönetimi ise halihazırda Volkstedt’te 30 kişilik bir sınır dışı gözaltı merkezi inşa ediyor; merkezin 2027’de faaliyete geçmesi planlanıyor.
Bu nedenle AfD’nin politikası sıfırdan oluşturulacak bütünüyle yeni bir mekanizmaya değil, halihazırda mevcut olan sınır dışı ve kontrol altyapısının çok daha sert biçimde genişletilmesine dayanıyor.
Mülteci çocuklara ayrı sınıf, düşük ücretli çalışma
AfD programında sığınmacıların daha fazla merkezi konaklama tesislerinde tutulması ve çalışma programlarının genişletilmesi de yer alıyor.
Sachsen-Anhalt’ta sığınmacılara yönelik kamu yararına çalışma uygulamaları bugün de mevcut. Eyaletin rehberine göre bu işlerde verilen ödeme saat başına 80 centlik bir gider karşılığı ve hukuken ücret sayılmıyor. PRO ASYL, AfD’nin bu sistemi yaygınlaştırmayı ve çalışmayı reddedenlerin sosyal yardımlarını azaltmayı planladığını aktarıyor.
Parti ayrıca mülteci ve sığınmacı çocukların normal eğitim sistemi yerine özel sınıflarda okutulmasını istiyor. ZDF’nin hukukçulara dayanan incelemesine göre çocukların yalnızca kökenleri nedeniyle kalıcı olarak ayrı sınıflarda tutulması, ayrımcılık yasağı ve eğitim hakkıyla çelişebilir.
Planların tamamı uygulanabilir değil
PRO ASYL’un dikkat çektiği önemli noktalardan biri, AfD’nin vaatlerinin tamamının bir eyalet hükümetinin yetkisinde olmaması.
Örneğin anayasal iltica hakkının kaldırılması, vatandaşlık hukukunun değiştirilmesi veya ikincil koruma statüsünün ortadan kaldırılması Sachsen-Anhalt hükümetinin tek başına gerçekleştirebileceği düzenlemeler değil. Bunların bir bölümü federal hükümet, Federal Meclis, Bundesrat veya Avrupa hukuku düzeyinde değişiklik gerektiriyor.
Buna karşılık eyalet yönetiminin sınır dışı işlemlerinin örgütlenmesi, gözaltı kapasitesi, polis ve idarenin kullanımı, barınma biçimleri ve bazı sosyal yardım uygulamaları üzerinde gerçek yetkileri bulunuyor.
PRO ASYL’a göre tehlike de tam burada ortaya çıkıyor: bütün programın hukuken uygulanabilir olmasından değil, mevcut yasal hareket alanlarının mülteciler üzerinde mümkün olan en yüksek baskıyı oluşturacak şekilde kullanılabilmesinden.
Göç tartışması sosyal sorunların önüne geçiriliyor
PRO ASYL ayrıca AfD’nin göçü Sachsen-Anhalt’ın temel sorunu olarak öne çıkarmasına dikkat çekiyor. Örgütün aktardığı Sachsen-Anhalt Monitor 2025 araştırmasında ise halkın en önemli sorunlar arasında göçü ancak altyapı, ekonomi, sosyal adalet ve istihdamdan sonra saydığı belirtiliyor.
Bu tablo, göç politikasındaki sertleşmenin yalnızca AfD ile başlamadığını da gösteriyor. Mevcut eyalet yönetimi 30 kişilik sınır dışı gözaltı merkezi kuruyor ve sığınmacılara düşük ödemeli çalışma uygulaması zaten yürürlükte. Federal ve Avrupa düzeyinde de son yıllarda iltica ve sınır dışı politikaları sertleştirildi.
AfD’nin programı ise mevcut kontrol ve sınır dışı mekanizmalarını daha ileri taşıyarak bunları siyasal programının merkezine yerleştiriyor. Mülteciler ve göçmenler bu süreçte konut, işgücü açığı, altyapı ve sosyal hizmetlerdeki sorunların nedeni olarak sunulurken, bu sorunları yaratan ekonomik ve politik kararlar geri plana itiliyor.
Kaynaklar
- PRO ASYL — Sachsen-Anhalt: Ein Testlabor für die Entrechtung von Flüchtlingen droht
- AfD Sachsen-Anhalt — 2026 hükümet programı
- Infratest dimap — Sachsen-AnhaltTREND, Ağustos 2026
- Sachsen-Anhalt İçişleri Bakanlığı / Verfassungsschutz
- Sachsen-Anhalt Eyalet İdaresi



