fbpx

Macron hükümetinden Paris’te “çiftçilere karşı” önlemler

Paylaş

Fransa’da çiftçi örgütleri Paris’i bloke etme çağrısı yaparken Macron hükümeti kente 15 bin kolluk kuvveti yığdı.

Çiftçi Federasyonu, FNSEA ve Genç Çiftçiler tarım sendikaları çiftçilerin sorunlarına karşı mücadeleye devam kararı aldı. Çiftçilere Paris’i tamamen bloke etme çağrısı yapan sendikalara, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminden yanıt güvenlik önlemlerinin artırılması oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin kamuoyuna bir açıklama yaptı. Bugün için polis, jandarma ve çevik kuvvetten oluşan 15 bin kolluk kuvvetinin başkent için seferber edileceğini duyurdu. Hükümetin amacının, traktörlerin başkent ve çevresindeki diğer şehirlere girmesini engellemek ve Paris bölgesindeki Rungis pazarının (ülkenin en büyük, dünyanın ikinci büyük sebze ve meyve pazarı) ve bölgedeki havaalanlarının bloke edilmesini önlemek olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı, talimatların Cumhurbaşkanı Macron’dan geldiğini söyledi. Ile-de-France bölgesindeki Rungis tarım pazarının Paris’teki Orly ve Roissy Havalimanları kadar iyi işleyebilmesi gerektiğine işaret etti.

Rungis tarım pazarı ve Roissy Havalimanının dış mahallelerinde jandarma zırhlı araçları erişimin engellenmesini önlemek için pazar akşamı pozisyon aldığı belirtiliyor. Aynı talimatlar başkentteki havalimanları ve büyük tarım ürünleri tedarik pazarlarında da uygulanacak.

İçişleri Bakanı Darmanin, çiftçi protestolarının başlangıcından bu yana yaptığı gibi polise itidal çağrısında bulunarak abluka noktalarına müdahale etmemelerini, buraları güvenlik altına almalarını istedi. Devamında, yurt dışından gelen tırların zarar görmesi ya da saldırıya uğraması durumunda müdahale etmelerini ve gözaltılar yapılmasına izin verdiğini açıkladı

HÜKÜMETİN VAATLERİ, SORUNLARI ÇÖZMEKTEN UZAK

Humanite gazetesi, “kamu harcamalarını kısma dogmasına saplanıp kalan Başbakan Gabriel Attal ve hükümetin, boş vaatler ile vergilendirme ve idareye yönelik zayıf tedbirlerden başka bir şey sunmaktan aciz” olduğunu yazdı. Haberde, çiftçi sendikaları tarafından öne sürülen 100’ün üzerindeki talep, Çiftçi Aileleri Savunma Hareketi (Modef) tarafından acil olarak alınması gerektiği belirtilen 45 tedbir ve Çiftçi Federasyonu tarafından öne sürülen taleplere kadar hiçbir öneri sıkıntısı olmadığına değinildi. “Başbakan Attal, tabanı dinlemeden bazı grupları birazcık memnun etmeyi seçerek herkese sırtını dönmüştür” ifadeleri kullanıldı.

TARIMDAKI YAPISAL SORUNLAR, ÜRETİCİ KÖYLÜYE DAHA ÇOK ZARAR VERECEK

Çiftçi Konfederasyonu Sözcüsü Laurence Marandola, verdiği bir demeçte, başbakanın açıklamalarının çiftçilerde yaygın bir memnuniyetsizlik yarattığına vurgu yaptı. Acilen ihtiyaç duyulan şeyin, ürün maliyeti fiyatının altındaki tüm işlemlerin yasaklanması gerektiği olduğunu vurguladı.

Sendikacıya göre, hükümetin vaatleri Fransa’daki tarım ve üretici köylünün karşı karşıya kaldığı acil ve yapısal sorunları göz ardı ediyor ve sadece kısa vadeli yanıtlar üretmekle yetiniyor.

Kaynak: Evrensel / Kıvanç Demir