fbpx

Paris’te Kürt katliamlarının üzerindeki “devlet sırrı” gizliliğinin kaldırılması için yürüdü

Paylaş

Fransız başkentinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şöylemez’in öldürülmesinin 11. yıldönümü vesilesiyle yürüyüş düzenlendi. Fransa’ya ‘adalet’ çağrısı yapan göstericiler, soruşturmaya konulan ‘devlet sırrı’ şerhinin kaldırılmasını talep etti.

Artı Gerçek – Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te yaşanan katliamın 11. yıldönümü vesilesiyle anma düzenlendi.

Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Söylemez’in (Ronahî) katledilmesinin yıldönümü için düzenlenen yürüyüşte, aynı zamanda 23 Aralık 2022’de Fransa vatandaşı William Malet’in Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne saldırısında öldürülen Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl da anıldı.

Paris’te binlerce gösterici, 2013’te öldürülen üç Kürt için “adalet” talebiyle yürüdü.

’11 YIL GEÇTİ HÂLÂ ADALET YOK’

Gare du Nord (Kuzey Garı) tren istasyonunda toplanarak République (Cumhuriyet) Meydanı’na yürüyen kitle, her yıl olduğu gibi yine suikast soruşturmasına konulan “devlet sırrı” şerhinin kaldırılması talebini yükseltti.

“Adalet ve hakikat”, “11 yıl geçti hâlâ adalet yok”, “11 yılda Kürtler iki kez öldürüldü” sloganları atan göstericiler, hâlâ terörle mücadele soruşturması yargıçlarının hapishanede ölen saldırganın olası suç ortaklarını tespit etmeye çalıştığına dikkat çekti.

‘SORUŞTURMADAKİ BELGELER VE VARILAN SONUÇLAR AÇIKLANSIN’

Yürüyüşe katılanlar, soruşturma dosyasına getirilen “gizlilik” kararının kaldırılmasını, “gizlilik” kapsamına alınan belgelerin ve soruşturmada varılan sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Fransız adalet sisteminin üçlü suikastın MİT’in “müdahilliğinde” düzenlendiğine işaret ettiği, ancak sponsorlarının isimlerini belirtmediği soruşturma, 2019 yılında yeniden açılmıştı. MİT’in açıklamalarında herhangi bir müdahillik reddedildi.

Bugünkü anmada Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Fransa’daki Kürt Demokratik Konseyi Sözcüsü Agit Polat, hukuki sürecin ilerlemesi için “Fransız istihbaratının elinde bulunan unsurların adalet sistemiyle paylaşılmasını engelleyen gizliliğin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

AHMET KAYA KÜLTÜR MERKEZİ SALDIRISI DA SORU İŞARETLERİ YARATTI

9 Ocak 2013 gecesi Paris’teki Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Söylemez’e düzenlenen suikastın anısı, 23 Aralık 2022’de Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde biri kadın üç Kürdün öldürülmesinin ardından yeniden canlandı. İkinci saldırının faili olarak yakalanan eski paraşütçü William Malet, ırkçı suikastlar ve suikast girişimleri suçlamasıyla hapiste. Daha önce başka ırkçı şiddet eylemlerinde bulunduğu ortaya çıkan Malet hakkında hapisteyken hazırlanan psikiyatri raporunda ‘saldırıyı gerçekleştirdiği anı ayırt etme yeteneğini bir dereceye kadar’ etkileyen kişilik bozukluğuna sahip olduğu’ sonucuna varıldı.

Ancak saldırının “yabancılara karşı nefretle hareket eden tek bir silahlı saldırganın işi olduğu” versiyonuna inanmayı reddeden ve “terör saldırısı” olarak değerlendirilmemesini eleştiren kesimde suçlamalar, Türkiye’ye yöneliyor.

Kaynak: Artı Gerçek