fbpx

Hollanda’da IŞİD hükümlüsünün VWN’de çalıştığı ortaya çıktı

Paylaş

Mülteciler için gönüllü hukuki destek sağlayan VluchtelingenWerk Nederland’ın (VWN), terör örgütü IŞİD’den hüküm giyen bir kadını gönüllü olarak çalıştırdığı ortaya çıktı. Kuruluşta hukuk asistanı olarak çalışan ve mültecilerin dosyalarına erişim imkanı bulunan kadına 2019 yılında 10 ayı şartlı olmak üzere 30 ay hapis cezası verildi. Rotterdam’daki mahkeme, IŞİD’e katılmak için 2015 yılında hamileyken Bağdat’a gittiğinin kanıtlandığına hükmetti.

Daha önce terör örgütüne katılmak için kendi kendini halife ilan eden kardeşinin telefonunda, IŞİD bayrağının yanında poz veren ve elinde Kalaşnikof taşıyan kadının fotoğrafları yer alıyordu. Hakim onu ​​”IŞİD’den açıkça uzaklaşmamakla” suçladı.

VluchtelingenWerk Nederland: Hata Mülteci Konseyi’nin

Konuyla ilgili VWN’den yapılan açıklamada, Mülteci Konseyi’nden İyi Davranış Sertifikası (VOG) alan herkesin VWN’de gönüllü olarak çalışabildiği belirtilerek, asıl sorunun, IŞİD hükümlüsü bir kadına Mülteciler Konseyi’nin İyi Davranış Sertifikası vermesi olduğunu ifade etti. VWN’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bizimle gönüllü olarak çalışan herkesin geçerli bir İyi Davranış Sertifikası (VOG) sunabilmesi gerekir. Bu gönüllü de bunu yaptı. Mülteciler Konseyi’ne özel olarak meşru bir İyi Davranış Sertifikası verilmişse, bu kişinin bizimle gönüllü olarak çalışabileceğini varsayıyoruz. Bu kadar ciddi bir mahkumiyete sahip birinin nasıl olup da Mülteciler Konseyi İyi Davranış Sertifikası alabildiğine dair de birçok sorumuz var.

Gelecekte bu tür ciddi durumları önlemek için şimdi ek adımlar atmayı düşünüyoruz. Justis ile bu tür durumlarda İyi Davranış Sertifikasının nasıl verileceğini de görüşeceğiz. Mültecilerle gönüllü çalışma için İyi Davranış Sertifikası verilmemesinin tüm nedenleri arasında, terör örgütüne katılım suçundan mahkûmiyet kararı çok açık bir nedendir.”