fbpx

Almanya’da kadınlar kürtaj kanundaki kısıtlamalara kaldırılmasını talep etti

Paylaş

Almanya’da kürtaj hakkı için 50 kentte 80’den fazla eylem düzenlendi, Ceza Kanunu’nun 218. maddesinin iptal edilmesi talep edildi.

Almanya’da kürtaj hakkı için 50 kentte 80’den fazla protesto eylemi gerçekleştirildi. “Kürtaj: Kendi kaderini tayin etmenin cezası olamaz! Paragraf 218 iptal edilsin!” sloganıyla yapılan eylemlerde ülkede kürtajın suç olmaktan çıkarılması talep edildi.

Almanya’da Ceza Kanununun 218. maddesi kürtaj yasağı ve istisnalarını içeriyor.

Ülke çapındaki 28 Eylül Güvenli Kürtaj Günü’nün eş organizatörü ve Cinsel Kendi Kaderini Tayin İttifakı Temsilcisi Eva Kubitz, “Bizim için bir sonraki adım sadece kürtajın yasallaştırılması olabilir. Yapılan birçok eylem bunu açıkça ortaya koydu. 150 yılı aşkın süredir kadınları ve istenmeyen hamilelik yaşayan kadınları kendi bedenleri hakkında karar vermekle suçlayan bir paragrafın 2023 yılında Almanya’da artık geçerliliği yok” dedi.

Bu taleple Flensburg’dan Hamburg’a, Stuttgart’tan Konstanz’a, Aachen’den Marburg’a, Erfurt’tan Dresden’e, Köln ve Frankfurt’a kadar çok çeşitli eylemler gerçekleşti. Eylem biçimleri gösteriler ve mitinglerden film gösterimlerine, konferanslara ve okumalara, atölye çalışmalarına ve çevrimiçi buluşmalara kadar çeşitlilik gösterdi.

Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü her yıl 28 Eylül’de kutlanıyor. Bu günde dünyanın dört bir yanında insanlar güvenli ve yasal kürtaj hakkı için eylemler yapıyor.

Almanya’da bu durum, “cinayet” ve “kasıtsız adam öldürme” gibi ağır suçlar arasında kürtajı da sıralayan ve yalnızca belirli koşullar altında cezasız kalmasına izin veren Ceza Kanunu’nun 218. paragrafıyla çelişiyor.

Kürtaja yönelik suçlulaştırma, aynı zamanda ülkede bir arz krizine de yol açıyor; taciz ve tehdit edilmekten korktukları için giderek daha az sayıda doktor kürtaj yapıyor.

Kaynak: Evrensel