fbpx

Twitter, AB’nin dezenformasyonla mücadele anlaşmasından çekildi

Paylaş

Ağustos sonundan itibaren dezenformasyonla mücadele internet platformları için yasal bir zorunluluk haline gelecek. Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, “Kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız” dedi.

Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, cuma akşamı, Twitter’ın Avrupa Birliği’nin çevrimiçi dezenformasyonla mücadeleye yönelik gönüllü anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Söz konusu anlaşma, teknoloji şirketlerinin dezenformasyonla mücadele etmelerini ve ilerlemeleri hakkında düzenli olarak rapor vermelerini gerektiriyor. Diğerlerinin yanı sıra Google, TikTok, Microsoft ve Facebook ile Instagram’ın ana şirketi Meta, AB’nin dezenformasyonla ilgili sözde uygulama kurallarını imzalamıştı. Twitter’ın kendisinden anlaşmadan çekildiğine dair onay bekleniyor.

“Kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız”

Breton bu yaz yürürlüğe girecek olan yeni AB dijital kurallarına atıfta bulunarak,”Twitter’ın çekilmesi, teknoloji şirketinin yükümlülüklerine uymak zorunda olmadığı anlamına gelmiyor. Kaçabilirsiniz ama saklanamazsınız” dedi.

25 Ağustos’tan itibaren dezenformasyonla mücadele, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında internet platformları için yasal bir zorunluluk haline gelecek. Bu sayede internet kullanıcılarının zararlı içeriklerden ve gizlilik ihlallerinden daha iyi korunması amaçlanıyor. Yeni düzenlemeler, yetkililere dezenformasyon ve nefret mesajları yayan kullanıcıların istediklerini yapmalarına izin veren platformlarla mücadele etmek için daha iyi araçlar sağlayacak. Böylece gözetim daha sıkı hale gelecek ve ihlaller artık cezasız kalmayacak. İhlallerde platformlar ağır para cezaları ya da aşırı durumlarda yayın yasağı ile karşı karşıya kalabilecek. Breton, “Ekiplerimiz yaptırım uygulamaya hazır olacak” dedi.