fbpx

Macron: Avrupa, “ABD’nin takipçisi olma” baskısına direnmeli

Paylaş

Çin ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa ülkelerinin “ABD’nin takipçisi olma” baskısına direnmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin ziyareti sonrası verdiği bir röportajda, Avrupa’nın “stratejik özerkliğine” dikkat çekerek, üçüncü süper güç olmak için bunun gerekli olduğunu savundu.

Ancak Macron’un kullandığı bazı ifadelerin, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından sansürlendiği belirtildi.

Röportajı yapan Politico, sayfanın sonuna koyduğu bilgilendirme notunda, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la konuşabilmek için röportajın son halini incelemeye göndermeyi kabul ettiklerini duyurdu. ABD merkezli yayım kuruluşu, Elysee Sarayı yetkililerinin inceleme sonrasında Macron’un Tayvan ve Avrupa’nın stratejik özerkliğiyle ilgili daha açık sözlerini röportajdan çıkardığını açıkladı.

Pekin’den Çin’in güneyindeki Guangzhou’ya seyahati sırasında konuşan Macron, “Bizi stratejik özerklik inşa etmekten alıkoyan ve bizim olmayan krizlere yakalanmak Avrupa’nın karşılaştığı çok büyük bir risk” diye konuştu.

Fransız lider, “Arupalıların cevaplaması gereken soru şu; Tayvan üzerine bir krizi tırmandırmak bizim çıkarımıza mı? Hayır. Yapılacak en kötü şey, Avrupalıların bu konunun takipçisi olması gerektiğini düşünmek ve Amerikan ajandasının peşinden gitmek” ifadelerini kullandı.

Macron, “Avrupalılar Ukrayna’daki krizi çözemezken, Tayvan hakkında inandırıcı şekilde nasıl ‘Yanlış bir şey yaparsanız oraya geliriz’ deriz? Gerçekten tansiyonu yükseltmek istiyorsanız, izleyeceğiniz yol bu olur” dedi.

Avrupa’nın ABD silahları ve enerjisine bağımlılığını artırdığına dikkat çeken Macron, Avrupa savunma sanayisine odaklanılması gerektiğini söyledi. Fransız lider ayrıca, Avrupa’nın Amerikan dolarına bağımlılığını da azaltması gerektiğini vurguladı.

Macron, “Eğer iki süper güç arasındaki gerilim artarsa, stratejik özerkliğimizi finanse edecek ne kaynağımız ne de zamanımız olacak. Bağımlı devletler haline geleceğiz” diye konuştu.