fbpx

Akşener’in çıkışı Avrupa basınında: Allah’ın Erdoğan’a hediyesi

Paylaş

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’nın 5 üyesinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda anlaşmasının ardından yaptığı açıklamalar Avrupa basınında da yer aldı.

“Allah’ın Erdoğan’a hediyesi”

Belçika’da yayın yapan De Morgen, Akşener’in kararını “Allah’ın Erdoğan’a hediyesi: Muhalefet bloğu seçimden önce dağılıyor” başlığıyla yayınladı. Gazete, seçime haftalar kala muhalefetin Erdoğan karşısında bir aday üzerinde anlaşamamasına dikkat çekerek haberinde şu ifadelere yer verdi:

Altılı Masa’nın dağılması Erdoğan ve AK Parti için bulunmaz bir nimet. Bu durum AKP’nin sürekli olarak verdiği mesajı, yani muhalefetin güvenilir bir alternatif sunmadığını teyit ediyor. AKP’ye göre Türkiye ancak Erdoğan yönetiminde Ekim ayında cumhuriyetin yüzüncü yılını istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir ülke olarak kutlayabilir.

Gözlemciler, kurnaz Erdoğan’ın seçimlerden kısa bir süre önce yine de “şapkadan tavşan çıkaracağını” varsayıyordu. 6 Şubat’ta bu sürpriz gerçekleşti ama Erdoğan’ın şapkasından değil: Deprem, seçim durumuyla ilgili tüm analizleri altüst etti.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşıtı ittifakın itici gücü”

Die Welt Gazetesi’nden Carolina Drüten, Akşener’in çıkışına dair haberinde, İyi Parti liderinin ittifakı dağıttığını ve iktidarı yeniden Erdoğan’a verdiği yorumunu yaptı. Akşener’in “kraldan çok kralcı” olarak görüldüğünü belirten Drüten, şu ifadelere yer verdi:

“Altı partili ittifakın ikinci büyük partisi olan milliyetçi partinin lideri Meral Akşener, aday olarak seçilmesi gereken kişiye açıkça karşı çıkıyor. Kendisi Erdoğan’a karşı aday olmak istemiyor ama ittifak içinde kraldan çok kralcı olarak görülüyor. Cuma günü ittifaktan çekileceğini ima etti. Hırçın bir tavırla, “dünden beri artık halkın iradesini yansıtamadığını” söyledi.

Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmasını istemediği kişi Kemal Kılıçdaroğlu. Kendisi ana muhalefet partisi CHP’nin lideri ve Erdoğan karşıtı ittifakın arkasındaki itici güç. Uzun süredir milliyetçi ve Kürt karşıtı bir renge sahip olan partisini, sağduyulu tavrıyla bir ölçüde daha geniş bir kitle tarafından seçilebilir hale getirdi.

Fransa Haber Ajansı AFP, konuyla ilgili haberinde, “Akşener’in hamlesi ciddi bir gerileme gibi görünüyor” ifadelerine yer verirken, ajansa açıklamalarda bulunan Birleşik Krallık merkezli stratejik danışmanlık şirketi Maplecroft’un eski Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Anthony Skinner, yaşananları “Akşener’in Kılıçdaroğlu’nu reddetmesi, siyasi muhalefetin seçimi kazanma ihtimaline büyük darbe vurdu. Akşener, Erdoğan’a altın tepside hediye sunmuş oldu. Muhalefet zafer kazanma ihtimalini en üst düzeye çıkarmak istiyorsa, en azından geçici olarak farklılıklarını bir kenara bırakmalı ve iktidara meydan okumak için son derece yakın çalışmalı.” şeklinde yorumladı.

“Erdoğan tarihi bir düşüş yaşıyor”

Süddeutsche Zeitung, Akşener’in CHP’li Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın kazanabilecek aday olarak öne çıktığına dikkat çektiğini belirtirken, Erdoğan’ın son anket sonuçlarının tarihi bir düşüş yaşadığını vurguladı. Bununla birlikte gazete, hiçbir partinin Erdoğan karşısında tek başına şansı olmadığını da dile getirdi.

(Gaste Avrupa)