fbpx

Sibel Arslan depremden etkilenenlerin İsviçre’ye vize başvurusu için ne yapması gerektiğini anlattı

Paylaş

İsviçre Federal Parlamentosu Yeşiller (Grüene / Basta) Milletvekili Sibel Arslan, İsviçre’de yaşayıp yakınları depremden etkilenenlerin vize sorularına ilişkin bir video açıklama yayınladı.

Arslan video mesajında Parlamentoya bir yasa değişikliği sunulduğunu ancak sürecin aciliyetini belirtmek ve vize başvurularında kolaylık sağlamak için Federal Konsey’e Parlamento Dışişleri Komisyonu olarak bir mektup yazdıklarını belirtti.

Yakınlarını İsviçre’ye getirmek isteyenlerin zaman kaybetmeden “Hızlandırılmış Vize” başvurusu yapmaları gerektiğini belirten Arslan, uzun zaman sonraya verilen vize randevularına aldırş etmeden başvuruların tamamlanması gerektiğini söyleyerek, düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda bekleme süresinin kısaltılacağını vurguladı.

Sibel Arslan İsviçre Federal Parlamento Milletvekili, Yeşiller (BastA!)

Yeşiller Milletvekili Sibel Arslan’ın konuşmasından kimi başlıklar şöyleydi:

Öncelikle kayıpları olan herkese başsağlığı dilemek istiyorum. Ve yakınları yaralıları olanlara acil şifalar diliyorum.  Bu zor süreçte yanınızda  olduğumuzu bilmenizi isterim. Yaşanan deprem felaketinden sonra bizlere çok sık bir şekilde depremden etkilenen yakınlarımızı İsviçre’ye nasıl getirebiliriz sorusu yöneltildi. Bunun hakkında çok kısa bir açıklamada bulunmak istiyorum. Bir çoğunuzun da bildiği gibi ben İsviçre Parlamentosu Dışişleri komisyonu üyesiyim. Komisyonda dün ve evvelsi gün özellikle bu konu hakkında bir tartışma sürdürdük. Tartışma konularımızdan bir tanesi hızlandırılmış ve bürokratik olmayan bir şekilde İnsanların buradaki ailelerin yanına nasıl getirebilirizdi. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için öncelikle bir yasa önerisi sunduk ancak yasanın görüşülmesi uzun bir zaman alacağından bunu Federal Konsey’e bir mektup olarak sunmayı kararlaştırdık. Komisyonda 25 kişiden 16sı mektubu onaylayarak mektubun sunulmasını sağladı. 

Bu mektupta yasanın görüşülmesini beklemeden depremde zor durumda kalan yakınlarımızın hızla İsviçre’deki yakınlarının yanına gelebilmeleri için hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını talep ettik. Mektubun içeriği şöyleydi kabaca:

İsviçre’de yaşayıp yakınları deprem bölgesinde yaşayan ve depremden zarar görenler bu yakınlarını yanlarına alabilmeleri için hızlandırılmış vize yolunun açılması gerektiğini savunduk. Bu başvurular birinci dereceden yakınlar ve gerçekten depremden zarar görmüş, evi yıkılmış, yaşamını sürdürme imkanı daralmış akrabalarımızı için olabilir. Burada yaşayan insanlarımız davet ettikleri kişinin masraflarını üstleneceğini, evinin koşullarının buna uygun olduğunu belirterek başvur yapabilirler.

Bu haktan yararlanabilmek için Konsoloslukların internet sayfasındaki “Fasttrack-Visum” belgesini doldurarak başvuru yapılması gerekiyor. (https://www.eda.admin.ch/countries/turkey/de/home/visa/einreise-ch/bis-90-tage/beschleunigung.html) Her ne kadar hala pasaportun zorunlu olup olmaması gerektiği tartışılıyor olsa da kimlik ispatını yapacak bir belgenin yeterli olması gerektiğini belirttik mektupta. 

Vize randevu talebinin uzun bir süre sonraya verilmesini problem etmeden başvurular yapılmalı. Şayet bu uygulama kararlaştırılırsa vize randevuları erken tarihe çekilecektir.  

En kısa en kısa zamanda ailelerinize kavuşmamızı diliyorum ve bunun için çabalarımı devam ettireceğim. İsviçre’de parlamentosu, İsviçre vekilleri sizlerin acılarınızı paylaşıyor ve hepinize dayanışma duygularını yolluyor.  

Eğer Ailesi yakın Ailesi deprem bölgesinden geliyorsa evleniyor bunu doldurmamız gerekiyor başvuran kişiler veya buraya gelecek kişilerin burada oturumlarının olan kişiler tarafından ya da onlarda kalacaklarına göster 

Gaste Avrupa