fbpx

Giyim markası Patagonia’nın kurucusu iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olmak için mülkiyetini iki kuruluşa devrediyor

Paylaş

Patagonia’nın kurucusu, kuruluşundan yaklaşık 50 yıl sonra şirketin mülkiyetini iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olacak iki kuruluşa devrediyor.

Patagonia, Ventura, Kaliforniya merkezli, açık hava giysileri ve ekipmanları satan özel bir şirkettir. Yvon Chouinard şirketi 1973 yılında kurmuştur.

Patagonia Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, Chouinard ve ailesinin sahip oldukları tüm hisseleri derhal geçerli olmak üzere yeni oluşturulan iki kuruluşa devredeceklerini söyledi. Bu kuruluşlar, şirketin değerlerinin korunmaya devam etmesini ve Patagonia’nın kârının iklim değişikliğiyle mücadele için kullanılmasını sağlayacak.
Chouinard Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bundan 50 yıl sonra gelişen bir gezegen umudumuz varsa, bu hepimizin sahip olduğumuz kaynaklarla elimizden geleni yapmamızı gerektiriyor” dedi. “Doğadan değer çıkarıp onu zenginliğe dönüştürmek yerine, Patagonia’nın yarattığı zenginliği kaynağı korumak için kullanıyoruz.”

Şirketin en büyük hissesi – ya da Patagonia’nın hisselerinin %98’i – artık Holdfast Collective altında olacak. Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, şirketin yılda yaklaşık 100 milyon dolar olan yıllık karının “doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak, gelişen toplulukları desteklemek ve çevresel krizle mücadele etmek” için kullanılmasını sağlayacak.
Şirket hisselerinin geri kalanı yeni oluşturulan Patagonia Purpose Trust’ı finanse edecek.

Bu vakıf, şirketin Chouinard’ın vizyonundan asla sapmaması için kalıcı bir yasal yapı oluşturacak: Kâr amacı güden bir işletme gezegen için çalışabilir.

“Patagonia CEO’su Ryan Gellert basın açıklamasında şunları söyledi: “İki yıl önce Chouinard ailesi, iki temel hedefi olan yeni bir yapı geliştirmemiz için birkaçımıza meydan okudu. “Hem işletmenin amacını korumamızı hem de çevre kriziyle mücadele için derhal ve sürekli olarak daha fazla fon sağlamamızı istediler. Bu yeni yapının her ikisini de sağladığına inanıyoruz ve insanları ve gezegeni ön plana çıkaran yeni bir iş yapma biçimine ilham vereceğini umuyoruz.”

Patagonia uzun zamandır çevreci bir şirket olarak biliniyor ve yıllar boyunca mağazalarının dışında da gündemdeki konular hakkında açık sözlü oldu. Patagonia’nın kurumsal aktivizmi marka kimliğinin büyük bir parçası. Şirket, 2017 yılında dönemin Başkanı Donald Trump’a, yönetiminin Utah’taki iki ulusal anıtı önemli ölçüde küçültme hamlesi nedeniyle dava açtı.

Patagonia’nın web sitesinde o zaman “Başkan toprağınızı çaldı” yazıyordu. “Bu, Amerikan tarihinde koruma altındaki arazilerin en büyük tasfiyesidir.” Şirket, Trump’ın çevre politikalarının en sesli kurumsal muhaliflerinden biri olarak ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Patagonia CEO’su Ryan Gellert, şirketleri Facebook’a platformlarını düzeltmesi için baskı yapmaya çağırdı ve şirket Georgia’daki oy hakkı gruplarına 1 milyon dolar bağışta bulundu.

Kaynak: CNN