fbpx

Frakfurt’ta istenmeyen kişi: Yusuf Yerkel

Paylaş

Mayıs 2014’te Soma’daki Madenci katliamında 301maden işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından gerçekleştirilen eylemlerde protestocu işçilere şiddet uygulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Yusuf Yerkel’in Almanya Frankfurt’taki Türkiye Başkonsolosluğu’na ticari ataşe olarak atanmasının ardından Türkiyeli ve Alman emek, demokrasi örgütleri, bireyler, milletvekilleri harekete geçti.

Atanma haberinin basına yansımasının ardından bir araya gelen Frankfurtlu emek ve demokrasi güçleri Yusuf Yerkel’in Alman devleti tarafından “PERSONA NON GRATA – İstenmeyen kişi” olarak ilan edilmesi için kısa süre içerisinde çok geniş bir platform oluşturdu.

Aralarında Avrupa’daki 22 sol, sosyalist, demokrat halk ve kitle örgütünün oluşturduğu Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB), Alevi Birlikleri Federasyonu, Almanya Sendikalar Birliği -DGB, Almanya metal işçileri sendikası IG Metall gibi büyük örgütlenmelerin de olduğu platform Frankfurt’taki Türkiye Başkonsolusluğunun önünde bir eylem gerçekleştirerek işçi düşmanı Yusuf Yerkel’in Frankfurt’ta ticaret Ataşesi olarak görev yapmasına izin vermeyeceklerini duyurdu.

Eylemde platform adına konuşma yapanlar Yusuf Yerkel PERSONA NON GRATA olarak ilan edilinceye kadar eylemliliklerine ve çağrılarına devam edeceklerini duyurdular.

Eylemde Almanca olarak okunan metin de şöyleydi:

PERSONA NON GRATA – YUSUF YERKEL UNERWÜNSCHT in Frankfurt!

Wir protestieren gegen die Ernennung von Yusuf Yerkel als Handelsattaché im türkischen Generalkonsulat Frankfurt, am wichtigsten Wirtschaftsstandort Deutschlands. Kurz nach dem Grubenunglück in der westtürkischen Stadt Soma mit 301 Toten im Mai 2014 verlor Yusuf Yerkel, Berater des damaligen türkischen Minister- und heutigen Staatspräsidenten Recep Tayyip Erdogan, die Beherrschung, zeigte sein wahres Gesicht und trat auf einen am Boden liegenden und von Polizisten auf den Boden gedrückten wehrlosen Demonstranten ein. Der Bergbauarbeiter demonstrierte gegen die prekären Arbeitsbedingungen im türkischen Bergbau. Wir erklären Yerkel zur PERSONA NON GRATA. Wir wollen diesen Menschenfeind weder in unserer Stadt Frankfurt und noch in unserem Land Hessen! Wir laden alle Demokraten und Humanisten, sowie deren Organisationen dazu ein, diesen Protest zu unterstützen.

Alman Sendikalar Birliği ( DGB) Rhein-Main başkanı Phillip Jacks

Eylemde konuşma yapan DGB Rhein-Main Başkanı konuşmasında şunlara değindi: „Demokrasi kendiliğinden gelmez. Mücadeleyle elde edilmesi gerekir. DGB Rhein-Main örgütü başkanı olarak, Verdi ve IG Metall’in de bulunduğu 8 sendika adına konuşuyorum. Dün bir saat içinde, tüm üye sendikalarımız bu eylemle ilgili görüş bildirdiler. Konunun, temel insan haklarıyla bağlantılı olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Erdoğan, parlamento sisteminin yerine başkanlık sistemini getirdi. Burada Frankfurt Türk Başkonsolosluğu önünde, Başkan Erdoğan’a açık ve net bir mesaj vermek istiyoruz: Tuttuğunuz yol yanlıştır!

Darbe girişiminden 5 yıl sonra, 4 bin kişi tutuklanmış, yüz binden fazla memur işini kaybetmiş, 2000’den fazla medya kuruluşu, dernek vb. kurum kapatılmıştır. Olağanüstü Hal ilanından sonra, Erdoğan olağanüstü yetkilerle donatılmış, başkanlık sistemine geçilmiş ve parlamento devre dışı bırakılmıştır. Ayrıca, işkence günlük, sistematik hale gelmiştir. Bütün bunlar Alman silahları ve malzemeleriyle mümkün olmuştur. Alman hükümetine sesleniyoruz, bu rejimle işbirliği yapmayın. Arkamızdaki resimde, bir göstericinin nasıl tekmelendiğini görüyoruz. Bu ilk kez olmuyor ve Almanya ziyaretlerinde de yaşandı. Diplomatik bir rezalettir. Yusuf Yerkel, burada istenmiyor. Yusuf Yerkel, şimdi maden işçisine tekme atarken, pişman olduğunu ve kendini kaybettiğini söylüyor. Onun pişman olduğu tek şey, tekmeyi atarken kameralara yakalanmış olmasıdır. Erdoğan yandaşları, Almanya’da bile göstericilere tekme atmaktan çekinmezlerken, Türkiye’de kameralar olmadan neler yaşanıyor bilmek bile istemiyorum. Olmaz böyle şey.

Yusuf Yerkel, madenciden özür dilediğini söylüyor, maden işçisinin yanıtı ise, „Bu tekmenin sadece kendisine değil, tüm maden işçilerine atıldığı“ olmuştur. Maden işçisi, işten atılmakla kalmadı, para cezasına çarptırıldı. O da yetmedi, hapse atıldı. Yusuf Yerkel ise, bakanlık koridorlarında dolaşıyor, ataşeliğe terfi ettiriliyor. Bu adam Almanya’ya yakışmıyor/layık değil. Türk Ticaret Birliği de, bu atama sonucu Almanya – Türkiye ticaretinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuyor. Burada Erdoğan’a sesleniyoruz: Bu adamı Frankfurt’a göndermekten vazgeçin ve politikalarınıza çekidüzen verin. 21. yüzyıla yakışmıyor.“

Platformun katılımcılarının tam listesi şöyle:

Deutscher Gewerkschaftschaftsbund (DGB) / IG Metall Frakfurt am Main / AABF > Landesvertretung Hessen / ADGB > Europäisches Bündnis der Demokratischen Kräfte – Frankfurt / Alevitische Gemeinde Frankfurt / Alevitische Gemeinde Hanau und Umgebung e.V. / ATIYAB> Hessen e.V. / Bund der CHP Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland / Beşiktaş Halkın Takımı Darmstadt / DIDF Frankfurt / Darmstadt Halkevi e.V. / Friedenshaus Barış Evi, Rüsselsheim / Haziran Kültürevi Frankfurt / Hessen SOL Parti / Kızılırmak Kültür Derneği e.V. Frankfurt / IG Metall Frankfurt am Main / SKD> Soykırım Karşıtları Derneği / Teberler Kültür ve Eğitim Merkezi, Frankfurt / Türkisches Volkshaus Frankfurt e.V. / Türkiye Sosyal Demokratlar Derneği, Frankfurt / Hessen Milletvekilleri: Taylan Burcu (B‘90/Die Grünen) / Mürvet Öztürk (ehem. MdL) / Saadet Sönmez (Die Linke) / Turgut Yüksel (SPD) / Frankfurt Şehir Meclisi Üyeleri: Mehmet Agatay (B‘90/Die Grünen) / Hüseyin Sıtkı (SPD) / Emre Telyakar (B‘90/Die Grünen) / Eyüp Yılmaz (Die Linke)

Haber: Gaste Avrupa