fbpx

Hiroşima’dan 76 yıl sonra…

Paylaş

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, 1945 katliamının yıldönümünde dünya liderlerine nükleer silahsızlanma için ortak mücadele çağrısı yaptı.

Hiroşima, 6 Ağustos 1945’te ABD tarafından atılan ilk atom bombasının 76’ncı yıldönümünü anarken, Japonya’da yöneticiler tıpkı koronavirüse karşı birleşildiği gibi nükleer silahları ortadan kaldırmak için de dünyaya “birleşme çağrısı” yaptı. Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya liderlerini, uluslararası toplumun “insanlık için tehdit” olarak kabul ettiği bir salgınla mücadele ettiği gibi nükleer silahsızlanma konusunda da çaba göstermeye çağırdı. Matsui, “Tüm uluslar birlikle çalışırsa savaşları kazanmak için geliştirilen nükleer silahları kesinlikle sona erdirebiliriz” dedi.

ABD, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya dünyanın ilk atom bombasını atarak kenti yok etti ve en az 140 bin kişiyi öldürdü. Üç gün sonra da Nagazaki’ye ikinci bir bomba attı ve 70 bin kişi daha can verdi. Japonya, 15 Ağustos’ta teslim oldu. Ancak ülkeler Soğuk Savaş sırasında nükleer silah stoklamayı hızlandırırken bu stoklama halen devam ediyor. Belediye Başkanı Matsui, Japonya hükümetinin Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı derhal imzalayıp onaylaması talebini yineledi.

Başbakan Yoshihide Suga ise dün sabah saat 8.15’te patlama için bir dakikalık saygı duruşunda bulundukları Hiroşima Barış Parkı töreninde yaptığı konuşmada anlaşmadan bahsetmedi. Suga, daha sonra düzenlediği basın toplantısında ise anlaşmayı imzalamaya niyetleri olmadığını söyledi. Suga, açıklamasında “Anlaşmaya, yalnızca ABD gibi nükleer silahlara sahip devletler değil, nükleer silaha sahip olmayan ülkeler de destek vermiyor. Uygun olan, nükleer silahsızlanmayı gerçekçi bir şekilde teşvik etmektir” ifadelerine yer verdi. Halbuki, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı 50’den fazla ülke onaylamış olsa da anlaşmanın özellikle ABD ve diğer nükleer silahlara sahip ülkeler tarafından kabul edilmesi gerekli.

Başbakan Suga, basın toplantısında yaptığı konuşmanın ardından bir açıklama daha yaparak, konuşmasında bazı kısımları yanlışlıkla atladığını belirterek özür diledi. Başbakanlık Ofisi’nin sitesinde yayınlanan konuşmada Suga’nın “atladığı bölüm” denilen kısım şu şekilde: “Dünyanın atom saldırılarına maruz kalan tek ülkesinin başbakanı olarak nükleerden arındırılmış bir dünya elde etme çabalarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz.”

Bazıları, Suga’nın konuşmasında bu kısmı atlamasının, hükümetin nükleer silahlara sahip olmaya ilişkin ikiyüzlü bir tutum aldığını savundu. Eski Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba dün düzenlediği basın toplantısında, Japonya hükümetinin nükleer silahlara karşı yeterli bir duruş sergilemediğinden bahsetti. Akiba, Tokyo Olimpiyatları’na katılan sporcuların Hiroşima ve Nagazaki için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının önemli olacağına dikkat çekerek, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni sadece dünya barışı hakkında konuşmakla kalmayıp harekete geçmeye çağırdı. Olimpiyatların organizasyon komitesi sözcüsü Masa Takaya ise Tokyo Olimpiyatları’nın kapanış töreninde Hiroşima ve Nagazaki’de hayatını kaybedenler için bir anma töreni düzenleneceğini açıkladı.

Öte yandan, ülkede atom bombalarından kurtulan ve hayatta kalanların çoğu bugün halen maruz kaldığı ağır radyasyon nedeniyle kalıcı hastalıklarla boğuşuyor. Dönemin hükümeti, atom bombasından etkilenenlerin 20 yılı aşkın çabalarının ardından 1968 yılında, hayatta kalan kişilere sertifika verilmesini ve sertifikası olanlara ücretsiz tıbbi destek sağlanmasına karar verdi.

Sağlık ve Refah Bakanlığı’na göre, bu yıl mart ayı itibariyle, şu anda yaş ortalaması neredeyse 84 olan 127 bin 755 kişi bu sertifikaya sahip. Başbakan Suga ise geçen ay, Hiroşima’da sağ kalan 84 kişiye daha tıbbi yardımların sağlanacağını duyurmuştu. Saldırıdan sonra şehre yağan radyoaktif “kara yağmur”a maruz kalan kişiler de sağlık tedavilerinin devlet tarafından karşılanması için uzun bir hukuk mücadelesi verdi. Hiroşima Belediye Başkanı Matsui de Suga hükümetini felaketzedelere desteği daha da genişletmeye çağırdı.

Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda düzenlenen tören ise koronavirüs pandemisi nedeniyle önemli ölçüde az katılımla düzenlendi. Ancak anma töreni Japonya’nın resmi kanalı NHK tarafından bile yeterli ilgi görmedi, yayın akışı Tokyo Olimpiyatları’ndan görüntülerle devam etti.

Kaynak : Birgün